Wat is er aan de hand?
De vernietiging van regenwoud en bossen gaat elk jaar sneller. In 2019 is het grootste tropisch regenwoud ter wereld – de Amazone – in één jaar tijd 10.100 vierkante kilometer kleiner geworden. Ook in andere regenwouden, zoals in Indonesië, Congo, Latijns-Amerika, groeit ontbossing. Deze ontbossing lijkt een ver-van-mijn-bed-show, omdat het plaatsvindt aan de andere kant van de wereld. Maar Nederlandse consumptie- en productiepatronen spelen hier een belangrijke rol in.
Wat klopt er niet?
Nederlands buitenlandbeleid ziet het tegengaan van ontbossing als belangrijk onderdeel van de klimaatdiplomatie. Tegelijkertijd houden we met onze consumptiepatronen, en onze grootschalige, intensieve landbouw en veeteelt ontbossing in stand. Voor de productie van palmolie in ons broodbeleg of soja voor veevoer is namelijk ongelooflijk veel land nodig. Daarom worden er regenwouden en bossen voor gekapt. Daarnaast investeren Nederlandse banken en verzekeraars miljarden in bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing.
Hoe klopt het wel?
De overheid moet investeringen (van Nederlandse bedrijven, verzekeraars, banken) in ontbossingsactiviteiten tegengaan en deze producten niet toelaten op de Nederlandse/Europese markt. Nederland moet zich binnen de EU hard maken voor een ambitieuze bossenwet, die wereldwijde ontbossing stopt en waarin de stemmen van inheemse bevolking en de mensen die van bossen afhankelijk zijn gewaarborgd.
Laatst geüpdate: 25 maart 2021